Overwinteren in El Golfo

Ermita de la Pena EL HIERRO (Canarische Eilanden  Bij het kapelletje Ermita Virgen de la Peña begint een smal en steil bergpad dat je meer dan 600 meter naar beneden brengt naar El Golfo. Er staat een hek. Je mag niet naar beneden. Een deel van het pad is ingestort.

 

Eeuwenlang woonden de mensen van El Hierro op de hoogvlakte ten westen van Valverde. Er lag een rij dorpen die ze de Barrios noemden. Tegenwoordig staat er Mocanal op de plaatsnaamborden.
Hier zat je veilig voor indringers en het klimaat was er 's zomers niet te warm en niet te droog en kon je er prima wat verbouwen. 's Winters was het er koud en mistig door de passaatwinden uit het noordoosten. Dus verhuisden de mensen van de Barrios in oktober naar beneden naar El Golfo waar het klimaat in de luwte van de hoge bergwand een stuk aangenamer was. Hier hadden ze akkertjes, wijngaarden, weidegrond en natuurlijk een tweede huis. In de loop van maart gingen ze weer terug. Tot vlak voor de Tweede Wereldoorlog is deze jaarlijkse volksverhuizing doorgegaan.
In oktober zaaiden ze hun akkers boven in met winterrogge en trokken ze met hun hele hebben en houden naar El Golfo. Met hun kinderen, hun vee en hun huisraad maakten ze de gevaarlijke tocht naar beneden. Is het een wonder dat er aan het begin van de afdaling een kapelletje stond waar de God om bijstand vroegen op hun tocht naar beneden?

Vanmiddag ligt de Ermita Virgen de la Peña er verlaten bij. Tot voor kort kon je het twee kilometer lange pad naar beneden nog lopen. Als je geen hoogtevrees had en voldoende 'trittsicher' was, volgens de wandelgids.
De huidige bewoners van de Barrios nemen uiteraard gewoon de auto als ze naar El Golfo moeten. Met de nieuwe autotunnel ben je er in een paar minuten. Daarvoor hoef je niet bij God te rade te gaan in Ermita Virgen de la Peña.
(maart 2015)