De koning te rijk

SpetsesSPETSES (Griekenland)  Je bent zo op Spetses. De oude veerboot Katerina Star brengt je er vanuit het haventje van Kosta in een kwartier tijd. Een kaartje kost twee euro. Wat houd je tegen?

 

Spetses is geen eiland dat je onmiddellijk helemaal voor zich inneemt. Er is altijd een zekere gereserveerde afstand. We komen langs juwelierszaken zonder prijskaartjes in de etalage, chique cocktailbars aan de waterkant en restaurants met gedekte tafels buiten met linnen en tafelzilver. Spetses heeft iets mondains. Ik kan er geen beter woord voor bedenken.
We volgen de slingerende weg langs zee naar de Oude Haven en lopen door naar de vuurtoren op de noordoostpunt van het eiland. Midden in de haven naast twee roestige opgelegde vrachtschepen ligt het enorme jacht Northwind II met op de achtersteven Bikini als thuishaven. Zoals veel superjachten staat het schip geregistreerd op de Marshalleilanden.

‘s-Avonds natuurlijk meteen op zoek op internet naar meer over de Northwind II. Hij werd in 1966 gebouwd bij Camper and Nicholsons in Southampton. Het schip is 46 meter lang, heeft plaats voor tien passagiers en een bemanning van twaalf personen.
Opdrachtgever destijds was de Franse industrieel Paulin Richier die het schip Chambel IV doopte. Beroemd zijn het teakhouten dek en het interieur dat ontworpen werd door Maison Jansen uit Parijs. Dezelfde firma restylede in 1962 het Witte Huis voor president Kennedy. Het schip kreeg een interieur met teakhouten panelen gevat in metalen frames verguld met 22 karaat goud.
In 1970 kwam het schip in handen van de redersfamilie Nomikos die oorspronkelijk van Santorini kwam. Het schip werd omgedoopt in Northwind II. In 2010 liet de familie na een brand de Northwind II compleet restaureren.

We installeren ons op een terrasje en komen in gesprek met een man die vlekkeloos Duits blijkt te spreken. Hij is hier  op Spetsesgeboren, studeerde in Athene en heeft zijn hele werkzame leven in Duitsland gewoond. Nu is hij weer terug op het eiland. Zijn Duits is zo goed dat hij ons Duits onmiddellijk in Nederland lokaliseert.
‘We zien uw Koning hier zomers regelmatig’, vertelt hij. Het veelbesproken vakantiehuis van Willem Alexander ligt schuin aan de overkant van de golf op het vasteland.
De man troont me mee naar de waterkant en wijst in de verte naar een hoog pand: ‘Daar gaan ze dan dineren!’ Als opvallend detail van het koninklijk bezoek aan Spetses voegt de man eraan toe: ‘Uw Koning vaart het schip zelf’.
Ik sta op het punt te vertellen dat onze koning net een speedboot van acht ton gekocht heeft. Maar ach, waarom zoiets vertellen als je je realiseert dat alleen al het restaureren van de teakhouten wanden van de Northwind II meer gekost heeft…
Laat onze koning maar te rijk zijn op Spetses.
(juni 2014)