Het geduld van een ontdekkingsreiziger

EviaEVIA (Griekenland)   Meer dan twintig jaar geleden stonden we op rondreis door Griekenland een paar dagen op een camping aan de zuidkust van Evia. Dit jaar gingen we terug om te kijken of we nog iets van toen op het eiland konden terugvinden. We bleken alles op Evia vergeten.


 

Misschien ken je Evia van de aardrijkskundeles van vroeger als Euboea. Qua grootte is het het tweede eiland van Griekenland, na Kreta. Evia is zo’n typische vakantiebestemming van de Atheners die het eiland in de weekenden en in juli en augustus overstromen. De rest van de tijd is het er vrijwel overal stil en verlaten.
Wat ons na twintig jaar nog steeds opvalt, is dat je maar een paar kilometer van de kust vandaan hoeft te zijn om het toerisme volledig achter je te laten. De weggetjes slingeren van het ene dorp naar het andere. Steeds bevolkt door buitengewoon vriendelijke, voornamelijk oudere mensen die uit zijn op een praatje. Onze conversatie beperkt zich noodgedwongen tot welgemeende bestellingen in het café.

De kennismaking met Evia werd vele malen grondiger voorbereid door de Engelse Sara Wheeler. In het begin van de jaren tachtig zwierf ze vele maanden over het eiland rond. Wheeler sprak wél Grieks – zelfs het dialect van Evia - en zij had alle tijd. Over haar tocht schreef ze het fascinerende reisboek Evia – Travels on an undiscovered Greek island. Bijna driehonderd pagina’s lang waan je je in de voetsporen van de negentiende-eeuwse ontdekkingsreizigers.
Evia staat vol prachtige waarnemingen. Als ze na een urenlange wandeling door een smalle vallei omhoog plotseling bij een kerkje uitkomt, stelt Sara Wheeler oprecht verbaasd vast: ‘No spot – it seems – has ever been too remote for the Greeks to offer a token of their devotion’.

Letterlijk stap voor stap ontdekte Sara Wheeler het eiland. Ze had het geduld van een ontdekkingsreiziger, wij niet. Wij rijden door als we in de taverna’s bij het strand van Pefki alleen plaatselijke dronkaards vermoeden. Sara zou er onmiddellijk op afgestapt zijn. Om vervolgens een kamer te huren bij één van hen, een man met een ongelukkige handel in Batman T-shirts waar per ongeluk Patman op gedrukt werd.
(juni 2014)