Het seizoen begint in Kokkari

SeizoenSAMOS (Griekenland)   Eigenlijk is Samos er nog niet helemaal klaar voor als wij in de laatste week van april aankomen. Kokkari ligt zich te verkneuteren in het zonnetje. De poezen op de kade rekken zich lekker uit. Net als de mensen van het dorp. Ze kijken ons enigszins verbaasd aan: de eerste lichting toeristen van het jaar...

Als we op het Tsamadoustrand gaan kijken, gebaart de man die de bedjes en de parasols aan het klaarzetten is, dan we een bedje kunnen uitzoeken. 'For free', voegt hij er grijzend aan toe.
Zijn business is nog in opbouw en zal dat de rest van onze week blijven. Veel haast heeft-ie niet, het seizoen is nog lang. Hij heeft er zin in, vertelt hij ons. De toeristen zijn teruggekomen naar Griekenland. Wij, de eerste zwaluwen van het nieuwe seizoen, mogen daar wat hem betreft van profiteren.

Met zijn vrienden drinkt hij een fles bier op het terras van de taverne boven het strand. Ook de taverne is nog gesloten voor het publiek. De baas is druk bezig de gaten in de terrasvloer met specie dicht te smeren. Ook voor hem is het nu even hoog tijd voor een fles Amstel. Het seizoen is immers nog lang.
(april 2013)