La Gran Muralla

El Hierro 6EL HIERRO (Canarische Eilanden)   Acht jaar geleden kwamen we in Frontera bij toeval in Apartamentos Frontera terecht. Er zat een oude dame achter de receptie van Hotel Frontera die ons naar een gebouw achterin de bloementuin bracht. Terug op El Hierro wilden we beslist terug naar Apartamentos Frontera.

De oude dame is er nog, ons appartementje ook. Net als het prachtige uitzicht over El Golfo en de zee en de Candellaria op haar mini-bergje in de verte.
Hotel Frontera blijkt niet meer te bestaan. De oude dame heeft weliswaar haar plekje in de receptie behouden, maar de bar en het restaurant zijn omgetoverd in La Gran Muralla, ofwel De Grote Muur. Het hotel is een Chinees restaurant geworden dat bevolkt wordt door drie generaties allervriendelijkste Chinezen.
's Morgens is de bar open en staan ongetwijfeld dezelfde klanten aan de bar als in de dagen van Hotel Frontera. En 's avonds zitten ze er ook weer, alsof er niets gebeurd is...

Het is stil in de eetzaal als wij ons Menu 2 personas zitten te eten. De oude Chinese mevrouw staat in de keuken. Ze komt even vragen of we het lekker vinden. Haar zoon die de bediening doet, laat ons na het eten trots twee enorme vissen zien die hij die dag beneden op de rotsen gevangen heeft.
De volgende dag groeten hij, zijn moeder en de oude dame van de receptie ons allerhartelijkst. Ze zitten samen op het bankje voor de bar en roken alle drie een sigaret. Hoezo Grote Muur?
(maart 2012)