Driehonderd jaar na Christus

Lesbos 8LESBOS (Griekenland)   Van het oudste klooster van Lesbos is niet veel meer over dan wat muren, een paar stukken marmer en de sarcofaag van de Heilige Alexandros tegenover het nieuwe kapelletje. Je vindt de ruïne in een schapenweitje bij het dorp Lafiónas boven Petra en Molivos in het noordwesten van het eiland.

Achteloos meldt een bord aan een dennenboom dat we rechts van het pad de resten van het klooster kunnen vinden dat de Heilige Alexandrios hier in de vierde eeuw na Christus stichtte. Alexandros was de eerste bisschop van Mythimna, de stad bovenop de heuvel van het huidige Molivos.
De vierde eeuw is onwaarschijnlijk lang geleden. 'Driehonderd jaar na Christus', vreemd om zoiets letterlijk te nemen. En je te realiseren hoe de Boodschap hier op Lesbos een groepje mannen onder leiding van Agios Alexandros ertoe bracht stenen te stapelen tot een basilica en een rij cellen die de mannen tot slaapplaats dienden.

De deur van het kapelletje dat hier vijtig jaar gelden gebouwd werd, is met een ijzerdraadje vastgebonden om te voorkomen dat de wind de deur openwaait en nieuwsgierige schapen de gewijde ruimte betreden. Het altaar is gestapeld van stukken marmer van het oude klooster.
We voelen de nabijheid van zestien eeuwen eenzaamheid, vierhonderd meter boven de vakantiekust van Noord-Lesbos.
(mei 2011)