De twee monniken van Patharioú

Venetië 7LESBOS (Griekenland)   De bevolking van het Patharioú-klooster bij Eressós op Lesbos bestaat uit twee monniken. Als je de zandweg naar hun klooster omhoog volgt, is de kans groot één van beiden in een oude Nissan pick-up tegen te komen. Het bakje vol stenen en zakken cement.


Lange tijd stond het Patharioú-klooster leeg. Op een dag kwamen er twee monniken die in het klooster trokken. Niemand in het dorp weet waar ze vandaan kwamen.
De twee monniken maakten het klooster weer bewoonbaar. Daarna begonnen ze het uit te breiden. Hun manier van bouwen is zo doorleefd Byzantijns dat wat de twee maken naadloos past bij wat er al eeuwen stond. Hun traditie is zo sterk dat alles automatisch  vorm lijkt te krijgen, tot de kleinste reepjes baksteen in de specie. Een en ander steeds beladen met de millenniumeen eeuwenoude symboliek. Het gaat weer goed met het Patharioú-klooster, God zij dank.

Het Patharioú-klooster komt in geen enkele reisgids voor. De bakkersvrouw in Skála Eressoú had ons erover verteld. Over de monniken en over het stuwmeer dat zich aan de voet van het klooster gevormd heeft sinds enkele jaren geleden de stuwdam in de Chalándra gebouwd is. Hier en daar steken de toppen van de verdronken bomen nog boven het water uit. Een nieuwe natuur, bijna net zo nieuw als het Patharioú-klooster. Bijna net zo oud, zo je wilt.
(mei 2011)

Mocht je in de buurt zijn en je wilt naar het klooster, dan neem je tussen Skála Eressoú en Eresssós bij de benzinepomp de weg naar het zuiden richting Messotópos. Na ongeveer één kilometer ga je meteen over de brug linksaf. De brede zandweg volgt de rivier de Chalándra een kilometer of vier. Dan buigt de weg linksaf omhoog naar het stuwmeer en zie je verderop het Patharioú-klooster liggen.