Het Versteende Woud

Leesbos 6LESBOS (Griekenland)   De man in het hokje heeft meer belangstelling voor de twee mannen op het bankje naast hem (waar hij ruzie mee lijkt te maken) dan voor ons. Ons geldt slechts de mededeling dat we linksaf moeten beginnen en dat het terrein om vier uur dicht gaat.


Dit is Apolitheméno Dássos, ofwel het Petrified Forrest, het Versteende Woud. Dit natuurwonder ontstond twintig miljoen jaar geleden toen een uitbraak van de vulkaan Ordymnos de hellingen in het westen van Lesbos begroef onder een tientallen meters dikke laag gloeiende as.
De as versteende uiteindelijk tot tufsteen. Daarvóór had zich onder de as echter een bijzonder proces afgespeeld. Waterbronnetjes zorgden ervoor dat de boomstammen met water verzadigd werden. Siliciumdioxide in het water vulde de houtcellen en nam de vorm en kleur van de houtstructuur aan. Splinters, knoesten en jaarringen, alles werd veranderd in het fijnste marmer.

Het gidsje van het park somt trouwhartig bij de bordjes met nummers de corresponderende boomsoort op. Het meest spectaculair zijn de afgeknapte sequoia’s met een stam van meer dan twee meter doorsnee. In de gaten uitgebikt uit het tufsteen staan echter ook ‘gewone’ bomen als eiken, populieren, notenbomen en kersen.

We beginnen dapper aan onze dendrologische ontdekkingstocht en dalen af in het Versteende Woud. Het is midden op de dag en de vallei is bloedheet. Na tien versteende bomen geloven we het wel. Onwillekeurig gaan de glimmend-gladde houtmotiefjes steeds meer op kliklaminaat kijken …
(mei 2011)

De meeste informatie over het Versteende Woud vind je op www.lesvosmuseum.gr. Het Versteende Woud is een door Unesco erkend Geopark. Het museum ligt niet bij het park maar enkele kilometers verderop bij het stadje Sigri.