Het bezoekerscentrum van Rio Formosa

UlassaiOLHAO (Portugal)   De man bij de ingang van het bezoekerscentrum tekent achteloos een paar cirkels op het plattegrondje: de toiletten, het expositiegebouw, de getijdemolen. Door de kennel van de Portugese waterhonden komt een kruis. Die zijn er niet meer…


Er is wel meer niet meer in het Environmental Education Centre of Marin aan de oostkant van het stadje Olhao aan de Algarve. Het grote expositiegebouw middenin het park lijkt verlaten. Een vrouw poetst het glas van een lege vitrine. De meeste informatieborden zijn weggebleekt in de Algarve-zon. De vorig jaar gerestaureerde getijdemolen staat vol lege flessen en andere rommel. Het dak van de vogelkijkhut is ingestort. Het vogelopvangcentrum vangt al tijden niets meer op. In de vijver in het bos proberen reigers, eenden en waterhoentjes een beetje de schijn van ongerepte natuur op te houden.

Het Environmental Education Centre is in het leven geroepen om ons te informeren over het Rio Formosa Natural Park: 60 kilometer zandbanken en zoutmoerassen langs de kust van de Algarve. Rio Formoso mag zich een betere gids wensen.
(september 2010)