Staande op de Keizerstroon

Corfu (4)CORFU (Griekenland)   Op het tweede pleintje van Pelekas wijst een bordje omhoog naar Paratiritirio tou Kaiser, ofwel de Keizerstroon. De Duitse keizer Wilhelm II bracht in de jaren voor de Eerste Wereldoorlog zijn vakanties door op het paleisje Achilleion bij Kerkyra. Regelmatig liet hij zich naar de heuveltop boven Pelekas vervoeren om de zon langs de heuvelrand in de Ionische Zee te zien zakken.

Keizers verplaatsing per auto over het eiland was voor de bevolking van Corfu op zich al een bezienswaardigheid. De Mercedes van de keizer was het eerste en lange tijd het enige automobiel op het eiland. De auto reisde altijd met hem mee op het enorme keizerlijke jacht Hohenzollern.
Wilhelm voelde zich thuis op het eiland. Hij genoot er van de rust. Hij wandelde veel en maakte graag een praatje met de mensen onderweg. Wilhelm ging prat op de Griekse zinnen die hij onderweg geleerd had. Hij liet zich naar dorpen in de buurt brengen als daar feest was. Eén jaar moest de hele keizerlijke agenda over de kop toen Wilhelm op het laatste moment besloot om eens een keer het Paasfeest op Corfu mee te maken...

Een schaduwrijk weggetje onder hulstbomen brengt je de laatste meters naar de Keizerstroon. Op plekken waar de zon de bodem kan bereiken, groeien wilde dille en salie. Boven gekomen, staande op de betonnen Keizerstroon heb je het mooist denkbare uitzicht over Corfu: de vlakte van Ropa, hoofdstad Kerkyra ingeklemd tussen de twee forten, de bergdorpen Varipatades en Sinarades en op de achtergrond de kale bergen van Albanië en het Griekse vasteland.
Ongetwijfeld zal de keizer zijn kijker ook op zijn Achilleion gericht hebben. Het witte gebouw steekt duidelijk af tegen de donkere bomen van de paleistuin. Als hij goed keek, kon hij zelfs de Zegevierende Achilles aan de rand van het park zien. Zijn Zegevierende Achilles. Misschien liet Wilhelm zich dan wel door zijn chauffeur een glas gekoelde witte wijn van het eiland inschenken. Op zo’n moment leek de hele wereld te kloppen. Toen nog wel.
(juni 2009)

In de fotocollectie op de website van Huis Doorn staan de zestien prachtige in leer gebonden fotoalbums van Keizer Wilhelm II. Eén ervan toont de Mittelmeer-Reise 1911 met o.a. foto’s van Corfu. Op een van de foto’s staat de open Mercedes Benz met de keizerlijke familie.