De monnik bij de poort

SamosSAMOS (Griekenland)   Het Moni Vronta-klooster in het noorden van Samos is na de grote bosbranden van 2000 nog steeds voor bezoekers gesloten. De vuurzee sloot het oude klooster in en deed de muren letterlijk wankelen. We ┬┤behelpen┬┤ ons met het Moni Panagias Spilianis bij Pythagorio.

De monnik bij de poort wenkt een dame naar binnen die denkt dat ze met haar hemdje en korte broek niet op kloosterbezoek gekleed is. Terecht, maar onze monnik toont zich ruim van geest.
Hij verdeelt zijn tijd tussen deze vluchtige kledinginspectie bij de poort en het runnen van het kloosterwinkeltje. Naast de gebruikelijke orthodoxe parafernalia verkoopt hij er flesjes water, blikje frisdrank en ijsjes.
Moni Panagias Spilianis betekent het Klooster van de Maagd van de Grot. De grootste schat van het klooster is het kapelletje aan het eind van een diepe, lage grot. We glibberen het pad naar beneden. Naast het kapelletje vullen de Grieken flesjes met het water uit de ongetwijfeld heilige en heilzame bron.
We doen een kleine bijdrage in het busje voor de kosten van de elektrische stroom in de grot.
Voorzichtig lopen we terug naar het licht. Onze monnik geeft ons godzijdank de zegen mee.
(mei 2008)