Lesbisch Lesbos

LesbosLESBOS (Griekenland)   Hoe lesbisch is Lesbos? Regelmatig eisen de inwoners van Lesbos het bezittelijk voornaamwoord exclusief voor zichzelf op, maar buiten het eiland lijkt niemand daar erg van onder de indruk. Vast staat dan ook dat de relatie van Lesbos met de damesliefde meer dan 2500 jaar oud is. In het jaar 617 v.Chr. werd in het stadje Eréssos in het westen van Lesbos de dichteres Sappho geboren.

Na vele omzwervingen, onder andere naar Sicilië, keerde Sappho naar Lesbos terug. In gedichten vol hartstocht bezong zij de schoonheid van de meisjes van het eiland. Het onbewezen verhaal wil dat Sappho zich rond 570 v.Chr. uit wanhoop over een verloren liefde bij Skala Eressóu van de Rots van Sappho stortte.
Hiermee zijn we precies waar ik u hebben wilde: in Skala Eressóu. Thomas Schröder schreef in zijn onvolprezen reisgids voor Lesbos (Michael Müller Verlag) dat het kleine dorp zich sinds het begin van de jaren tachtig ‘zum Wallfahrtsort der auf den Spuren Sapphos wandelnden Frauenwelt entwickelte’.

Zeker in het hoogseizoen wordt Skala bezocht door grote aantallen merendeels Britse vrouwen die niet naar het eiland van Sappho gekomen zijn om hun seksuele geaardheid onder stoelen of banken te steken. Dat wil overigens niet zeggen dat anderen daarom Skala Eressóu maar zouden moeten mijden. Het knusse pleintje met platanen en de kleine boulevard met terrassen op palen boven het water zorgen ervoor dat iedereen – ongeacht godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of welke grond dan ook – op slag verliefd op Lesbos kan worden.
(oktober 2006)