opdracht:
teksten special tijdschrift
opdrachtgever:
Atelier mooi Drenthe
Af en toe verschijnt er een themanummer bij het Kwartaaltijdschrift van Het Drentse Landschap. In december 2011 was dat een special over het Atelier mooi Drenthe, een initiatief van de provincie Drenthe om de kwaliteit van de ruimtelijke plannen in Drenthe te verbeteren.
Samen met Els van der Laan en Anna Schuring van het Atelier maakte ik een opzet van het nummer. Vervolgens had ik interviews met allerlei betrokkenen en schreef ik de artikelen.
U vindt hier het hoofdartikel van het nummer waarin de filosofie van het Atelier mooi Drenthe in een interview met Els van der Laan uitgebreid aan de orde komt.
Een greep uit de overige artikelen:
• Randverschijnselen: De kwaliteit van stads- en dorpsranden
• Volop kansen onderweg: Werkatelier liet gemeente Midden-Drenthe de Drentsche Hoofdvaart opnieuw ontdekken… (interview met ‘dorpsbouwmeester’ Douwe van der Laan van de gemeente Midden-Drenthe)
• Waardevol erfgoed: Kansen en mogelijkheden van het Drentse erfgoed onderzocht (interview met Jolanda Bos van The Missing Link en Janneke Kuysters van Leisure Result)
• Te gast in het landschap: De plaats van recreatie en recreatief wonen in het landschap (interview met Rob Hendriks van DAAD Architecten)
• Structuurvisie Landschapsontwikkelingsplan Tynaarlo: Het landschap als ambitie (interview met Rob Schreibers en Jaap Nanninga van de gemeente Tynaarlo)
• Smaakmakende boerderijen: Op zoek naar schaalvergroting mét kwaliteit in de melkveehouderij (interview met Judith van den Berg van Natuur en Milieufederatie Drenthe en Dries van Rozen van LTO Noord (2011-12)
<p><strong>opdracht:</strong><br />schrijven artikel themanummer Noorderbreedte<br /><strong>opdrachtgever:</strong><br />Stichting Noorderbreedte</p>
<hr id="system-readmore" />
<br />
<p>In december verscheen het laatste themanummer van Noorderbreedte onder de bezielende leiding van Jan Abrahamse. Het thema was muziek in Groningen (Barok), Friesland (Brass) en Drenthe (Blues). Jan vroeg mij een artikel te schrijven over de blues en het Drentse landschap.<br />Het artikel ging ‘De blues doordrenkte het Drentse landschap’ heten. Ik bouwde het op in paragraafjes over de muziek van resp. Harry Muskee, Egbert Meyers, Erik Harteveld en Daniël Lohues. Uiteraard gebruikte ik veel citaten uit hun songteksten.<br /><br />Om even in de sfeer van de blues in het Drentse landschap te komen een stukje uit de leader van het verhaal:<br /><em>In het nummer ‘Grolloo in de sixties’ vertelt singer-songwriter Egbert Meyers hoe Harry Muskee halverwege de jaren zestig het vredige Grolloo tot het centrum van de Nederlandse popmuziek maakte. Het dorp waar de blues begon: ‘Ik wus niet wat mij overkwam / maor de wereld kwam pas goed op gang / toen Muskee naor Grol toe kwam’. En in het volgende couplet: ‘Der klinkt nou meer as honderd soorten / van meziek oet de radio / maor de blues blef ieuwig dwelen tussen Grol en Ericao’. Van het Grolloo van Harry Muskee tot op het Erica van Daniël Lohues: een halve eeuw blues doordrenkte het Drentse landschap. </em><br /><br />De meeste artikelen van Noorderbreedte komen na enige tijd in het internetarchief van het blad. Ga daarvoor naar<a target="_blank" href="http://www.noorderbreedte.nl"> www.noorderbreedte.nl</a>, vervolgens naar het archief en zoek het Barok, Brass en Blues-nummer bij de themanummers.<br />Dit Noorderbreedte-archief is een unieke en zeer toegankelijke verzameling met dertig jaar actuele artikelen over de ontwikkeling van het landschap in Noord-Nederland. (2011-12)</p>