BluesBLUES IN HET DRENTSE LANDSCHAP

opdracht:
schrijven tijdschriftartikel
opdrachtgever:
Stichting Noorderbreedte

In december 2011 verscheen het laatste themanummer van Noorderbreedte onder de bezielende leiding van Jan Abrahamse. Het thema was muziek in Groningen (Barok), Friesland (Brass) en Drenthe (Blues). Jan vroeg mij een artikel te schrijven over de blues en het Drentse landschap.
Het artikel ging ‘De blues doordrenkte het Drentse landschap’ heten. Ik bouwde het op in paragraafjes over de muziek van resp. Harry Muskee, Egbert Meyers, Erik Harteveld en Daniël Lohues. Uiteraard gebruikte ik veel citaten uit hun songteksten.

Om even in de sfeer van de blues in het Drentse landschap te komen een stukje uit de leader van het verhaal:
In het nummer ‘Grolloo in de sixties’ vertelt singer-songwriter Egbert Meyers hoe Harry Muskee halverwege de jaren zestig het vredige Grolloo tot het centrum van de Nederlandse popmuziek maakte. Het dorp waar de blues begon: ‘Ik wus niet wat mij overkwam / maor de wereld kwam pas goed op gang / toen Muskee naor Grol toe kwam’. En in het volgende couplet: ‘Der klinkt nou meer as honderd soorten / van meziek oet de radio / maor de blues blef ieuwig dwelen tussen Grol en Ericao’. Van het Grolloo van Harry Muskee tot op het Erica van Daniël Lohues: een halve eeuw blues doordrenkte het Drentse landschap.

De meeste artikelen van Noorderbreedte komen na enige tijd in het internetarchief van het blad. Ga daarvoor naar www.noorderbreedte.nl, vervolgens naar het archief en zoek het Barok, Brass en Blues-nummer bij de themanummers.
Dit Noorderbreedte-archief is een unieke en zeer toegankelijke verzameling met dertig jaar actuele artikelen over de ontwikkeling van het landschap in Noord-Nederland. (2011-12)