HondsrugDE HONDSRUG

opdracht:
schrijven boek geschiedenis
opdrachtgever:
Het Drentse Landschap

Het idee om een boek over de Hondsrug te maken lag er al jaren. Harrie Wolters - destijds actief voor De Hondsrug Geopark, tegenwoordig directeur Hunebedcentrum - liet me ooit een mooi dik boek zien dat hij ergens opgeduikeld had. ‘Zo’n boek moeten we ook gaan maken over de Hondsrug’, vertelde Harrie om eraan toe te voegen dat in 1970 het laatste boek over de Hondsrug verschenen was…
Ook Sonja van der Meer van Het Drentse Landschap was onmiddellijk enthousiast. We hadden de afgelopen jaren boeken over de Reest en het Hunzedal gemaakt en nu moesten we met de Hondsrug aan de slag. Sonja ging onvermoeibaar op zoek naar mogelijkheden om het project te realiseren. Ze kreeg het voor elkaar. In oktober 2018 konden we aan de slag.

Het boek kreeg een enthousiaste redactie die behalve uit Sonja van der Meer, Harrie Wolters en Bertus Boivin bestond uit Liesbeth Simon van De Hondsrug Geopark, de fotografen Hans Dekker en Alle Oldenbeuving en Albert Smit, vormgever en producent van het boek voor GA Creatief.
Tussen de eerste redactievergadering en het verschijnen van De Hondsrug – Landschap van Eeuwen in oktober 2020 hebben twee jaar gezeten.

Inhoud boek

  • Het decor staat (ijstijden)
  • Het hoofd boven water (hoogveen)
  • Op zoek naar de oudste bewoners (prehistorie)
  • Alles op zijn plek (ontstaan dorpen op de Hondsrug)
  • Het laatste dorp (ontstaan stad Groningen)
  • Sporen van strijd (vestingsteden Coevorden en Groningen)
  • De boeren van het dorp (boerenleven vroeger)
  • Het turfland achter de Hondsrug (turfwinning)
  • Alle ruimte voor een nieuwe tijd (ontwikkelingen twintigste eeuw)
  • Juweeltjes van het Hondsruggebied (natuurterreinen en wandeltips)

De Hondsrug - Landschap van eeuwen (978-90-830284-1-5) telt 352 pagina’s en heeft een formaat van 26 x 26 cm. Bij het maken van het boek werkte Het Drentse Landschap nauw samen met De Hondsrug UNESCO Global Geopark en het Hunebedcentrum in Borger. Het boek is voor € 27,50 te bestellen via de webwinkel van Het Drentse Landschap op www.drentslandschap.nl. UIteraard is het ook in de boekwinkel verkrigbaar. (oktober 2020)

aanb hondsrug

Jetta Klijnsma, commissaris van de Koning in Drenthe, nam op 28 oktober de eerste exemplaren van De Hondsrug- Landschap van Eeuwen in ontvangst van Sonja van der Meer, directeur van Het Drentse Landschap, en Cathrien Posthumus, manager van De Hondsrug UNESCO Global Geopark. Dezelfde dag kreeg ook René :Paas, commissaris van de Koning in Groningen, een exemplaar aangeboden.

foto: Alle Oldenbeuving