LandschapsgidsB&VLANDSCHAPSGIDS 2019
opdracht:
schrijven handboek
opdrachtgever:
Het Drentse Landschap

In 2019 bestond Het Drentse Landschap 85 jaar. Ter gelegenheid van dit heugelijke feit bedacht directeur Sonja van der Meer dat er een nieuw handboek moet komen. De vorige editie was inmiddels zestien jaar geleden… In 2003 maakte ik dit Handboek Het Drentse Landschap samen met Sonja van der Meer, Bertil Zoer en vormgever Albert Rademaker.
We besloten nu een compleet nieuw handboek te maken en bedachten de Landschapsgids Drenthe. In deze digitale tijden hoef je geen uitputtende gids te maken. We kozen de mooiste terreinen en de fraaiste monumenten om de hoofdrol in ons boek te vervullen.

Samen met Sonja van der Meer en Paulien Zomer van Het Drentse Landschap en vormgever André Diepgrond maakte ik de nieuwe gids.
Drenthe werd in zes gebieden ingedeeld en we kozen per gebied steeds vijf terreinen en vijf gebouwen of andere objecten. De structuur maakte het schrijven van de teksten tot een soort boodschappenlijstje: 350 woorden per terrein plus 30 woorden voor een kenmerkende plant of dier en 200 woorden per monument. Samen met een uitgebreid inleidng over het werk van Het Drentse Landschap leverde dit een 240 pagina’s tellende gids op.

De Landschapsgids Drenthe werd in november 2019 verstuurd naar de ruim 16.000 beschermers van Het Drentse Landschap. (november 2019)

 landschapsgids ill