Featured

OldengaerdeOLDENGAERDE
opdracht:
redigeren en schrijven boek
opdrachtgever:
Het Drentse Landschap

In 2013 schonk de familie Willinge havezate Oldengaerde in Dwingeloo aan Het Drentse Landschap. De afgelopen jaren zijn het grotendeels uit de zeventiende en achttiende eeuw stammende gebouw plus de bijgebouwen volledig gerestaureerd en verduurzaamd. Het werd een miljoenenproject dat dankzij de nodige subsidies kon worden uitgevoerd.
Inmiddels is de restauratie van Oldengaerde succesvol afgerond. In de havezate zelf werden een vakantiewoning en twee vakantieappartementen gerealiseerd. Een deel van het gebouw gebruikt Drentse Landschap zelf voor representatieve doeleinden en de verhuur. In de bijgebouwen kwamen drie woningen die worden verhuurd. De inkomsten uit de exploitatie van Oldengaerde gebruikt Het Drentse Landschap om de havezate in de toekomst te kunnen blijven onderhouden.
Bij het herstellen van Oldengaerde in oude glorie ontstond het idee om alles wat we over Oldengaerde wisten en wat we aan nieuwe dingen bij de restauratie te weten waren gekomen, in een boek vast te leggen. Er was in het verleden wel het een en ander over Oldengaerde gepubliceerd maar fundamenteel historisch en bouwkundig onderzoek had nooit plaatsgevonden.

In het voorjaar van 2022 vroeg Het Drentse Landschap me om als projectleider en eindredacteur het boek over Oldengaerde te maken. Het lukte om de medewerking van een aantal doorgewinterde historici en andere experts te krijgen. Samen maakten we een meer dan 300 pagina’s tellend dik boek over de geschiedenis van Oldengaerde en zijn bewoners.
De volgende auteurs schreven de hoofdstukken van het boek dat als samenwerkingsproject werd uitgegeven door Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum en Het Drentse Landschap.

  • Een plek met perspectief aan de Dwingelerstroom - De vroegste eeuwen van kasteel Oldengaerde in het dynamische landschap van Zuidwest-Drenthe
    (Theo Spek en Tessa van der Laan)
  • De ridders van havezate Oldengaerde - De familie Van Echten op Oldengaerde in de zestiende en zeventiende eeuw
    (Erwin de Leeuw)
  • Comfortabel in het centrum van de macht - De familie Van Dongen op Oldengaerde in de zeventiende en achttiende eeuw
    (Erwin de Leeuw)
  • Allegaartje Oldengaerde - De bouwgeschiedenis van Oldengaerde in hoofdlijnen
    (Bertus Boivin)
  • Drie passanten op Oldengaerde -      Nieuwe eigenaren van Oldengaerde rond het jaar 1800
    (Hélène J. de Muij-Fleurke)
  • Een onvermoeibare handelsgeest op Oldengaerde - Het landgoed als onderneming van Aalt Willem van Holthe en zijn kleinzoon Aalt Willem Westra van Holthe
    (Yme Kuiper)
  • Een aanzienlijke tuin tot nut en vermaak - De geschiedenis van de tuin van Oldengaerde in hoofdlijnen
    (Bertus Boivin)
  • Oldengaerde tussen de regels - Een twintigste-eeuwse familiegeschiedenis
    (Mariet Willinge)
  • Een historische plek die zal voortleven - Het verhaal van de restauratie en herbestemming van Oldengaerde
    (Frank van der Velden)
  • De landschappen van Dwingeloo - Veranderingen in het landschap in de omgeving van Oldengaerde in de twintigste eeuw
    (Bertus Boivin en Bernhard Hanskamp)

Belangrijk bij het maken van het boek waren Sonja Geurts van Van Gorcum en Pauline Zomer van Het Drentse Landschap. Erik Dijkstra was projectleider bij de uitgever, Gerard Alberts deed de vormgeving en Marita Weener verzorgde de tekstredactie. Ik wil zeker Sake Elzinga niet vergeten die tientallen prachtige foto’s voor het boek maakte.

Oldengaerde – Het verhaal van een havezate en zijn bewoners (ISBN 9 789023 259503) telt 312 pagina’s en heeft een formaat van 26 x 26 cm. Het boek kost € 29,90. Oldengaerde is in de boekhandel te koop en  via de webwinkels van de uitgever en Het Drentse Landschap. (juni 2023)

Op 8 juni schreef Stef Bekhuis een artikel over het verschijnen van het boek in het Dagblad van het Noorden.

Oldengaerde was een van de acht genomineerden voor de Ithakaprijs 2023 van de Stichting Kastelen, (historische) Buitenplaatsen en Landgoederen voor de beste publicatie op het gebied van onderzoek naar historische buitenplaatsen. Helaad wonnen we de prijs niet.

 SE oldengaerde drone

Oldengaerde voorjaar 2023 (foto Sake Elzinga)