Hondsrug FotoDE HONDSRUG

opdracht:
teksten fotoboek
opdrachtgever:
Van Gorcum Assen

Al een tijd wilde De Hondsrug UNESCO Global Geopark graag een fotoboek van het Hondsruggebied hebben om onder andere bij gelegenheid aan zijn relaties te kunnen uitdelen. Via Uitgeverij Van Gorcum kwamen ze via Sonja Geurts van uitgeverij Van Gorcum met fotograaf Karin Broekhuijsen in contact. Karin had voor Van Gorcum al een aantal succesvolle fotoboeken over Drenthe gemaakt, onder andere over de hunebedden.

Samen met de mensen van het Geopark en Van Gorcum maakte Karin Broekhuijsen een lange lijst mogelijke onderwerpen. De thema’s waren grofweg gebaseerd op de Expeditiegidsjes die ik destijds voor het Geopark maakte, zie de pagina over de Expeditiegidsjes.
Karin ging enthousiast met de camera op pad en kwam terug met een ongelooflijk aantal prachtige foto’s waar slechts met de grootste mogelijke moeite een keuze uit gemaakt kon worden.

Het boek kreeg de titel De Hondsrug – Een machtig gebied. Geopark en Van Gorcum vroegen me de thema’s in het boek in korte teksten te introduceren. Mijn stukjes zin ook vertaald in het Duits en Engels in het boek terechtgekomen.
Vormgever Arjen Snijden (arjensniidjer.design) heeft er een verrassend oblong-boek van gemaakt. Hij stapte niet in de valkuil om het boek vol te proppen met foto’s, maar het lukte hem om de rust in het boek te bewaren met fraai gekadreerde beelden en weldadig wit op de pagina’s.

Het Geopark kreeg een prachtig relatiegeschenk om men sen aan zich te binden. Ook bezoekers van het Hondsruggebied kunnen voortaan een souvenir mee naar huis nemen dat de herinnering levend houdt aan een machtig gebied.
(april 2022)