opdracht:
schrijven jubileumboek
opdrachtgever:
KKS Beheer Hoogersmilde
KKS Beheer vroeg me eind 2016 een boek te schrijven over het 100-jarig bestaan van het bedrijf dat we in de regio allemaal kennen als Koers. Het jubileum werd in september 2018 gepland en ik ging enthousiast aan de slag. Er lag het een en ander aan archiefmateriaal, er waren honderden oude foto's en ik had veel gesprekken met de derde en vierde generatie Koers.
Een bijzondere vondst tijdens de research voor het boek was dat ik op de inschrijving bij de Kamer van Koophandel het jaartal 1917 als oprichtingsjaar aantrof. Het bedrijf bestond officieel een jaar langer dan het verhaal in de familie wilde…
Opmerkelijke bijkomstigheid van deze vondst was dat met dit bewijs uit de KvK-stukken onomstotelijk kwam vast te staan dat het bedrijf Koers 100 jaar oud was. Dit had tot gevolg - samen tal van andere voorwaarden waaraan moest worden voldaan - dat op 7 september 2018 tijdens het jubileumfeest commissaris van de Koning Jetta Klijnsma de firma Koers het predicaat 'Hofleverancier' kwam overhandigen.
Honderd jaar Koers betekende de geschiedenis van vier generaties die elk op hun eigen maner de uitdagingen van hun tijd hebben opgepakt. Koers - Honderd jaar in beweging is dan ook vooral een familiegeschiedenis geworden.
Ook het maken van het boek was voor een groot deel een familiezaak. De productie van het boek stond - net als de hele jubileumviering van Koers - onder de enthousiaste leiding van Wija Koers. Marian Koers deed een belangrijk deel van de research voor het boek.
Grafisch vormgever Anniek Koers - zij hoort tot de vijfde generatie Koers - maakte er een prachtig eigenwijs boek van. Het boek is overigens niet in de handel, Koers geeft het aan relaties en belangstellenden.
Een deel van de oplage is in het Duits verschenen, omdat Duitsland samen met België landen zijn waar Koers een steeds belangrijker deel van zijn omzet vandaan haalt. Andreas Linke vertaalde het boek uiterst adequaat in het Duits.
De Actief van Johannes Koers laadt asfaltpapier bij de fabriek van
firma De Jonge in Smilde. De foto werd in de jaren dertig gemaakt.
Over het boek
Koers - Honderd jaar in beweging begint met Johannes Koers, een oud-zeeman die zich in Hoogersmilde vestigde en vele jaren met zijn motorschip Actief een beurtvaart op Groningen onderhield. Na de oorlog namen diens zoons Klaas en Jan Koers het bedrijf van vader over en ze maakten er een transportbedrijf van. Het schip ging weg en er kwamen vrachtauto’s voor in de plaats.
In de jaren zeventig richtte de derde generatie in de persoon van Joop Koers en Frits Koers de aandacht steeds meer op de handel. Eerst ging het vooral om zand. Ze begonnen met een zandafgraving aan de Grietmanswijk in Bovensmilde.
Inmiddels hebben Klaas J Koers, Klaas F Koers en Jan Koers als vierde generatie het bedrijf twintig jaar geleden van hun vaders overgenomen. Koers werd een bedrijf dat stoffen ging inzamelen om het milieu te ontlasten en ze opwerkte tot nieuwe grondstoffen om daar producten te maken die bijdragen aan een duurzamere en meer klimaatbestendige samenleving. Zo produceert het bedrijf Koersmix® halfverhardingsproducten waarmee in binnen- en buitenland wegen, fietspaden en wandelpaden worden aangelegd.
Historisch is het in beeld brengen van de ontwikkeling van een bedrijf over vier generaties interessant omdat het zo mooi laat zien hoe de verschillende generaties steeds weer inspeelden op de uitdagingen die ze op hun weg vonden. Voor een historicus is het schrijven van zo'n boek extra interessant omdat je in zo’n bedrijfsverhaal in feite ook 100 jaar geschiedenis van Drenthe mee kunt nemen.