Orvelte-gidsORVELTE-GIDS

opdracht:
schrijven gids over dorp
opdrachtgever:
Het Drentse Landschap

Iedere Drent kent Orvelte. Elk jaar trekt het dorp vele tienduizenden bezoekers. Op mooie dagen is het erg druk op de keienstraatjes en op de terrassen. Sinds 1999 zijn de 64 monumentale panden van het dorp eigendom van Het Drentse Landschap. De stichting exploiteert het monumentendorp samen met een aantal plaatselijke organisaties.
In opdracht van Het Drentse Landschap schreef ik een boek over de geschiedenis van het dorp en zijn monumenten. Een klus waar ik meer dan een half jaar intensief mee bezig geweest ben.

Waarschijnlijk is de geschiedenis van Orvelte rond de tiende eeuw begonnen, toen enkele inwoners van het nabijgelegen Wezup 'over het veld' een nieuwe nederzetting stichten. Het verklaart meteen de naam van het dorp.
We vonden veel archiefmateriaal dat nog nooit eerder gebruikt was. Zo konden we het dorp en zijn bewoners in de zeventiende eeuw reconstrueren. De kadasterkaarten uit 1832 laten zien dat heel van het oude boerendorp uit die tijd verrassend zichtbaar gebleven is.
Toen rond 1965 duidelijk werd dat Orvelte tot de best bewaarde oude esdorpen hoorde, maakte burgemeester Louis Lieve van de toenmalige gemeente Westerbork zich sterk voor het behoud van het dorp. Maar liefst acht van de zeventien Orvelter boerderijen bleken nog precies dezelfde als aan het begin van de negentiende eeuw. In het boek vertellen tal van Orvelters en oud-Orvelters over de bijzondere geschiedenis van hun dorp. Hoe was het vroeger om in een dorp als Orvelte te wonen?

Orvelte – Gids voor het dorp en zijn monumenten is een gezamenlijk project van Het Drentse Landschap en uitgeverij Van Gorcum in de serie Cultuurschatten van Drenthe. In de gids staat informatie over alle monumenten en bezienswaardigheden plus tal van tips om de prachtige omgeving te ontdekken.
Het boek is geïllustreerd met oude foto's en bijzondere kaarten. Hans Dekker en Sake Elzinga maakten prachtige nieuwe foto's. Hun beelden tonen u de mooie plekjes in het dorp en laten u kennismaken met de omgeving. Voor de vormgeving tekende André Diepgrond van In Ontwerp. Eric van der Bilt en Sonja van der Meer van Het Drentse Landschap en Ingrid Olthoff van Van Gorcum waren er als je ze nodig had.

Orvelte – Gids voor het dorp en zijn monumenten telt 208 pagina's en kost € 15,50 (ISBN 978-90-232-5430-0). Het boek is te bestellen in de boekhandel en via de webshop van Het Drentse Landschap op www.drentslandschap.nl. Uiteraard kun je het ook kopen in het Informatiecentrum van Het Drentse Landschap. Dorpsstraat 1 in Orvelte.

Ed van Tellingen besteedde op 8 augustus 2015 in het Dagblad van het Noorden uitgebreid aandacht aan het boek met een verhaal over de gids en een kadertje over het werk van burgemeester Lieve. (2015-08)