RheebruggenHUIS TER HANSOUWE

opdracht:
schrijven boek over cultureel erfgoed
opdrachtgever:
Het Drentse Landschap

Huis ter Hansouwe - Steenhuis aan het Eelderdiep is het tweede deel in de serie ‘Cultuurschatten van Drenthe’, een gezamenlijk project van Stichting Het Drentse Landschap en uitgever Van Gorcum. Net als het eerste deel in de reeks over Landgoed Rheebruggen heb ik ook het boek over Ter Hansouwe geschreven. Het was een prachtige klus: twee maanden intensief aan de slag met één onderwerp, een luxe die ik vroeger eigenlijk nooit meemaakte. Vroeger deed je zulke klussen noodgedwongen ‘even’ tussendoor.

In 2010 werd Stichting Het Drentse Landschap eigenaar van het monumentale Huis Ter Hansouwe aan de rand van het beekdal van het Eelderdiep. Ter voorbereiding van een grootscheepse restauratie heeft Het Drentse Landschap een ploegje wetenschappers onder aanvoering van Theo Spek onderzoek laten doen naar het landschap, de bouwgeschiedenis en de bewoners van Ter Hansouwe sinds de middeleeuwen.
De wetenschappelijke studie die hun naspeuringen opleverde, werd het stevige fundament onder mijn boek. Van Eric van der Bilt en Sonja van der Meer van Het Drentse Landschap kreeg ook deze keer weer alle ruimte om in het boek mijn eigen verhaal te vertellen. Hans Dekker en Sake Elzinga maakten de meeste foto’s. Lucien Wink van de studio van Van Gorcum tekende voor de vormgeving.

Het 132 pagina’s tellende boek (ISBN 9 789023 2494) is te koop in de boekhandel en via de webwinkel van Het Drentse Landschap op www.drentslandschap.nl Het boek kost 24,50 euro. (2013-04)