portfolioEEN ROYAAL GESCHENK

opdracht:
boek 200-jarig bestaan Assen
opdrachtgever:
Drents Archief

In 2009 bestaat Assen 200 jaar als stad. Op zondag 12 maart 1809 maakten alle 650 Assenaren zich op voor de feestelijke intocht van koning Lodewijk Napoleon. Assen hoopte die dag indruk op de koning te kunnen maken. Het lukte wonderwel. De koning verleende Assen de dag daarop stadsrechten 'op gelijke voet als alle andere steden van het rijk'... Het piepkleine Assen veranderde in de jaren daarna in een negentiende-eeuws stadje met enige allure. Een enkeling noemde haar zelfs ‘een kleine Stad der Paleizen’.Martin Hiemink en ik kregen de opdracht om voor het Drents Archief bij deze gelegenheid een boek te schrijven. De gemeente Assen had het archief gevraagd om een cadeautje voor de Assenaren te maken. Het werd ons Royaal geschenk. De gemeente stelde het boek gratis beschikbaar aan de Asser bevolking. De oplage was maar liefst 15 duizend exemplaren. De gemeente liet huis aan huis bonnetjes bezorgen die konden worden ingeleverd in ruil voor het boek.

Samen met Jan Bos van het Drents Archief ontwikkelden Martin Hiemink en ik het concept van Een royaal geschenk. We verdeelden de 200 jaar in vier perioden (1809-1870, 1870-1920, 1920-1960 en de periode na 1960). We verdeelden de hoofdstukken in thema’s die we vervolgens op enkele en dubbele pagina’s uitwerkten. Martin slaagde erin prachtig, grotendeels nieuw beeldmateriaal boven water te krijgen en ik mocht me uitleven in de teksten.
Kortom, een koninklijke opdracht met als aangename bijkomstigheid dat heel veel mensen het boek hebben kunnen lezen!
(2009-03)

Klik hier voor een pdf van het boek.
(Voor alle zekerheid het volgende. De rechten van Een royaal geschenk liggen bij het Drents Archief. Niemand mag dus zonder toestemming van het archief het boek geheel of gedeeltelijk reproduceren; zie pag. 4 van het boek.)