Publieksfolder HDLHET DRENTSE LANDSCHAP

opdracht:
schrijven algemene folder
opdrachtgever:
Het Drentse Landschap

In meer dan vijftien jaar tijd schreef ik de teksten voor vijf informatiefolders voor Stichting Het Drentse Landschap. Vele duizenden van deze folders zijn in de loop van de tijd verspreid.
De laatste folder is begin 2014 verschenen. Het ontwerp is van André Diepgrond van In Ontwerp Assen.
De eerste twee folders waren het werk van Albert Rademaker, de volgende twee van Gerard de Vries. (2014-1)


Vijf edities folder Het Drentse Landschap
Hoe ontwikkelde de folder zich in vijf edities? Ik heb 'ns genoteerd wat me achteraf opvalt bij het bekijken van de opeenvolgende ‘visitekaartjes’ van Het Drentse Landschap.

 

hdl folder 1997 web

Folder 1997  'Waard om mee weg te lopen'
Een drieslag met flapjes van verschillende lengte. Typische Albert Rademaker vormgeving. De teksten staan mooi strak als een soort fotobijschriften rond het beeld gegroepeerd. Verder een klein kaartje van Drenthe met de terreinen van Het Drentse Landschap erop. Nadruk op sfeer, lees vooral de eerste twee regels van de tekst: ‘De zon staat hoog. Het is warm op het veld’. Zo ging dat toen, we waren immers net begonnen… (pdf folder)

 

 

 

 

 

 

 

hdl folder 2001 web

Folder 2001  'Dicht bij de natuur, dicht bij de mensen'
Wat mij betreft nog steeds de mooiste kop van alle vijf folders. Deze tweede editie is verreweg de uitgebreidste van de vijf met zo’n veertig fotootjes en een uitgebreide terreinenkaart. Voor het eerst expliciet aandacht voor monumenten en erfgoed. Vanuit formaat 46 x 42 cm vierslag gevouwen naar zestien kleine pagina’s. Ik herinner me inspiratie te hebben opgedaan door een uitklapfolder die we in Frankrijk op de Autoroute kregen. Informatie, dáár gaat het toen om. De mensen moesten weten wat we in huis hadden. We waren rond de eeuwwisseling duidelijk zelfverzekerder aan het worden. (pdf folder)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

hdl folder 2007 web

Folder 2007  'Welkom bij Het Drentse Landschap'
Nog steeds een vierslagfolder, maar duidelijk een flink stuk kleiner dan de vorige. Gerard de Vries is duidelijk een andere vormgever dan Albert: andere aanpak, voller, kleurrijker. Nog steeds veel nadruk op het geven van informatie. Vaak gaat het in de tekst over ‘nieuwe kansen’. Dit zijn de jaren van het optimisme: ‘Dit is het stukje van de wereld waar wij voor te zorgen hebben’. (pdf folder)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

hdl folder 2011 web

Folder 2011  'Welkom bij het Drentse Landschap'
We zijn terug bij de drieslagfolder. Ik had veel minder tekst nodig. Gerard de Vries gebruikt hier voor het eerste felle, frisse kleuren. De maatschappij is aan het veranderen, het optimisme van een paar jaar terug is verdwenen. Daarvan getuigen kopjes als ‘We hebben elkaar de komende tijd hard nodig’ en ‘Steun Het Drentse Landschap zodat ze haar werk kan blijven doen’. (pdf folder)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

hdl folder 2014 webFolder 2014  'Ontdek Het Drentse Landschap'
Het roer lijkt om. Het gaat nu om het ontdekken van Het Drentse Landschap. Meteen voorop de folder de voordelen van het beschermer worden. In het binnenwerk blijkt Het Drentse Landschap ‘Uw aandacht en bescherming meer dan waard’. Foto’s van ouders met kinderen in de natuur, quotes van gemotiveerde beschermers. ‘Dit doen we met uw steun’ vertelt de folder. Het is ‘mede dankzij de steun van haar beschermers’ wat de klok slaat. André Diepgrond brengt de strakheid terug in het ontwerp. (pdf folder)