ASPIRINE
uitvinding: zelfzorggeneesmiddel om pijn en koorts te bestrijden
uitvinder: Felix Hoffman (D)
jaar: 1899
Hippocrates wist 25 eeuwen geleden al dat je met sap uit de wilgenbast pijn en koorts kon verminderen. De werkzame stof was salicylzuur. In de negentiende eeuw werd alles op alles gezet om het goedje industrieel te produceren.
De eerste die dat uiteindelijk lukte, was de jonge chemicus Felix Hoffman, in dienst bij het kleine farmaceutische bedrijf Bayer uit Leverkusen. Hoffman kwam op het idee salicylzuur met acetylchloride te combineren om te voorkomen dat het zuur schade aan de maag zou toebrengen. Bayer bracht het Acetylirte Spirsaure op de markt als Aspirine en bouwde een muur van patenten rond zijn nieuwe product. Aspirine maakte van Bayer een multinational.
Het verhaal over Felix Hoffman als uitvinder van de Aspirine is overigens niet onomstreden. Anderen menen dat Hofmans collega Arthur Eichengrün een veel belangrijker rol in de ontwikkeling gespeeld heeft. Eichengrüns rol zou echter vanwege zijn Joodse afkomst door het bedrijf bewust naar de achtergrond gedrongen zijn.
Het enorme succes van het merk Aspirine bracht Bayer in de Eerste Wereldoorlog in forse problemen. De patenten in de Verenigde Staten liepen af en het US Patent Office weigerde ze te verlengen. Later kwam de Supreme Court met de opmerkelijke uitspraak dat Bayer zoveel reclame voor zijn Aspirine had gemaakt dat het geen productnaam meer was, maar inmiddels een gewoon woord geworden was. Bayer was zijn monopolie kwijt en wij zijn aspirine met een kleine letter gaan schrijven …
Bekijk meer DAGELIJKSE DINGEN