EAU DE COLOGNE
uitvinding: geurwater met etherische oliën en alcohol
uitvinder: Johann Maria Farina (D)
jaar: 1708


Hij had ‘de geur van een Italiaanse ochtend in de lente’ in een flesje weten te krijgen, schreef Johann Maria Farina in 1708 vanuit Keulen aan zijn broer. Een jaar later was het zo ver en begon hij een pand tegenover de Jülichs-Platz zijn ‘aqua mirabilis’ ofwel ‘wonderwater’ te fabriceren en te verkopen. Pas later gaat het Kölnisch Wasser of beter Eau de Cologne heten. Het blijkt vloeibaar goud, want de flesjes worden gekocht in de achttiende eeuw door de groten der aarde voor prijzen waar een arbeider en half jaar voor moest werken…
De ‘Farina 1709 Original Eau de Cologne’ bestaat nog steeds. De achtste generatie Farina die de zaak nu leidt, beweert dat hun eau de cologne nog net zo ruikt als drie eeuwen geleden.

De familie Farina bleef niet lang de enige producent van Keuls water. Steeds meer bedrijfjes in de stad stortten zich in de loop van de achttiende eeuw op deze lucratief gebleken markt. Het bekendste werd de eau de cologne van de firma Ferdinand Mülhens gevestigd op huisnummer 4711. Meteen na de introductie in 1794 bleek het een doorslaand succes, want zijn parfum was veel goedkoper dan de flesjes van de concurrentie.
De merkwaardige merknaam was een rechtstreeks gevolg van de inspanningen van de Franse bezetter om de stad Keulen onder controle te krijgen. Om niet aldoor verdwalen in het doolhof van stegen en straatjes van de oude binnenstad besloten de Fransen alle huizen doorlopend te nummeren. De kleurenplaat waarop je een Franse militair het nummer 4711 met de bekende krullen op de voorgevel van het pand van Mühlens pand in de Glockengasse ziet schilderen, werd meer dan een eeuw na dato voor reclamedoeleinden vervaardigd.

De bekendheid van eau de cologne in Nederland had aanvankelijk minder met het lekkere geurtje te maken dan met het veronderstelde medicinale karakter van het watertje. Het bleek namelijk ook een probaat middel om dames die flauwgevallen waren, weer bij kennis te krijgen. Een paar druppels eau de cologne op een zakdoek waren ook een prima middel tegen hoofdpijn.
Geen wonder dat de eerste Nederlandse producent van eau de cologne een apothekersfamilie was. In 1899 richtte de familie Boldoot in Amsterdam de ‘NV Eau de Colognefabriek voorheen J.C. Boldoot’ op. Het merk Boldoot was al snel zo bekend dat de karren die destijds huis aan huis de poeptonnetjes kwamen legen, schertsenderwijs boldootwagen genoemd werden. En dat woord is tot de dag van vandaag in onze Van Dale blijven staan.

Bekijk meer DAGELIJKSE DINGEN