MONOPOLY
uitvinding: gezelschapsspel
uitvinder: Charles B. Darrow (USA)
jaar: 1935



Verwarmingsmonteur Charles Darrow was één van de miljoenen Amerikanen die door de Wallstreet-crisis van 1929 zijn baan verloor. Overdag pakte hij alles aan wat hij krijgen kon om geld te verdienen en ’s avonds thuis bedacht hij van alles en nog wat in de hoop dat fabrikanten er brood in zagen: een nieuw spel om op het strand te spelen, een revolutionair scoreblok voor bridgers, opvallende legpuzzels…
In 1933 bedacht hij een spel dat hij situeerde in de badplaats Atlantic City waar de familie Darrow in betere tijden de vakanties had doorgebracht. Op een vierkant bord tekende hij 40 vakjes langs de randen waarin hij onder andere de belangrijkste straten van Atlantic City noteerde. Hij maakte kaartjes met opdrachten, bankbiljetten, pionnen, groene huisjes en rode hotels. De spelregels waren in feite simpel: Loop rondjes door Atlantic City, koop straten en bouw er zoveel mogelijk huizen en hotels waarmee je je medespelers hun geld kunt aftroggelen. Charles Darrow noemde zijn spel Monopoly.

Kenners van gezelschapsspelen hebben er vaak op gewezen dat er al veel langer vergelijkbare spellen bedacht waren waarin het ging om onroerend goed te kopen en er geld mee te verdienen. Darrow was echter de eerste die succes had met zijn speelse ‘kapitalisme op karton’. Na verloop van tijd in elk geval.
Aanvankelijk maakte Charles Darrow zijn spellen zelf en verkocht hij ze voor vier dollar per stuk aan vrienden en bekenden. Hij bood Monopoly in 1934 aan spellenfabrikant Parker Brothers aan die er aanvankelijk niets in zag. Onder andere omdat het spel vele uren kon duren en de spelletjesfabrikant van mening was dat een gezelschapsspel hooguit drie kwartier mocht duren.
Toen Parker Brothers er een jaar later achter kwam dat Darrow inmiddels vele honderden Monopolyspellen verkocht had, kwamen ze bij hem met een aanbod dat hij niet kon weigeren. Kort daarna verkocht het bedrijf 20 duizend spellen per maand. Een paar jaar later was Darrow miljonair, niet met Monopoly-geld, maar met echte dollars.

In 1940 verscheen de eerste Nederlandse versie van Monopoly op initiatief van Frederik Verster die leiding gaf aan de winkels van Perry en Co (tegenwoordig Perry Sport). Lange tijd is onduidelijk geweest hoe de keuze van de steden en straten op het Nederlandse bord tot stand gekomen is. Tot Rob van Linden, de grote man achter de prachtige site Hongs over Nederlandse gezelschapsspelen, tot de ontdekking kwam dat er op dat moment in Arnhem (Ketelstraat), Haarlem (Barteljorisstraat), Utrecht (Vreeburg), Groningen (Herestraat), Den Haag (Plein), Rotterdam (Blaak en Coolsingel) en Amsterdam (Kalverstraat en Leidsestraat) winkels van Perry waren. Alleen aan de Dorpsstraat van Ons Dorp stond geen Perry-vestiging …

Bekijk meer DAGELIJKSE DINGEN