BALLPOINT
uitvinding: schrijfmiddel met het gebruiksgemak van een potlood en de onuitwisbaarheid van inkt
uitvinder: Laszlo Biro (H)
jaar: 1943


De Hongaarse immigrant Lazlo Biro bedacht in de jaren dertig in zijn nieuwe vaderland Argentinië een pen bestaande uit een koperen buisje en een kogeltje. Het buisje liep  onderaan spits toe om een stalen kogeltje vast te houden met een doorsnee van ongeveer één millimeter. Aan het uiteinde van het buisje zaten minuscule groefjes waardoor de inkt langs het kogeltje liep. Dankzij wat natuurkundigen de capillaire werking noemen van de kleine ruimte tussen kogel en houder, bleef de bal in de punt en lekte de pen niet. Biro vulde zijn pen met drukinkt. De pen liet een onuitwisbaar inktspoor achter dat binnen enkele seconden droogde. In 1943 kreeg Lazlo Biro een wereldwijd patent voor zijn ballpoint.

Biro had meteen succes toen de geallieerde luchtmachten  honderdduizenden pennen af namen, omdat ze in de lucht niet lekten. Na de oorlog  werd de pen van Biro snel populair als prijzig ‘hebbedingetje’ in de grote Amerikaanse warenhuizen.
Zijn echte doorbraak beleefde de ballpoint begin jaren vijftig dankzij de Fransman Marcel Biche die het patent van Biro kocht en de pen in massaproductie ging produceren onder de merknaam BiC. (De naam Bich was minder geschikt voor de Angelsaksische markt omdat het te veel op Bitch leek.)

Hadden de Biro-pennen aanvankelijk nog een paar tientjes per stuk gekost, dankzij de BiC-pennen daalde de prijs naar een paar dubbeltjes. De oudste BiC-pen was de BiC Cristal met het losse dopje die bekend staat als ‘de meeste gegeten pen ter wereld’. Een ander klassiek BiC-ontwerp is de M10 Clic met het drukknopje. De pen wordt sinds 1956 in vrijwel onveranderde vorm geproduceerd.

 

Bekijk meer DAGELIJKSE DINGEN